Albuesmerter

Albueleddet forbinder over- og underarm og er omgivet af en del muskler som både bevæger skulderen, albuen og hånden.
Hyppige overbelastningsskader i albuen er tennis- eller golfalbue.

Tennisalbue (lateral epicondylitis):
Musklerne på bagsiden af underarmen, som udspringer fra det yderste knoglefremspring ved albuen, bevæger håndleddet bagover og strækker fingrene. Bøjes håndleddet gentagne gange bagover kan man overbelaste muskler og sener.
Dette kan ske ved tennisspil, og deraf kommer navnet ”tennisalbue”. Skaden sker dog ofte ved andre ting end tennis men ved samme overbelastning af muskler og sener. Tennisalbue er almindelig overbelastnings tilstand.
albuesmerter-fig1

En overbelastning ved senetilhæftningen kan give smerter, ømhed og måske hævelse i området ved albuen og ofte også op i overarmen og ned i underarmen. Smerterne optræder da der opstår en betændelsestilstand (inflammation) og måske små brist i muskel-/senefibre.

Golfalbue (medial epicondylitis):
Musklerne på indersiden af underarmen, som udspringer fra det inderste knoglefremspring ved albuen, bøjer håndleddet og fingrene. Bøjes håndleddet gentagne gange samtidig med at man måske klemmer hårdt om en genstand, kan man overbelaste muskler og sener.
Dette kan ske ved golfspil og deraf kommer navnet ”golfalbue”. Skaden sker dog ofte ved andre ting end golf men ved samme overbelastning af muskler og sener. Golfalbue er lidt sjældnere end tennisalbuen.

albuesmerter-fig2

En overbelastning ved senetilhæftningen kan give smerter, ømhed og måske hævelse i området ved albuen og ofte også op i overarmen og ned i underarmen. Smerterne optræder da der opstår en betændelsestilstand (inflammation) og måske små brist i muskel-/senefibre.

Hvad kan man gøre ved en tennis- eller golfalbue?
I den akutte fase er det vigtigt at aflaste armen for de bevægelser, som provokerer smerterne. Eventuelt kan is anvendes som smertelindring. Gradvist er det det vigtigt at bevæge albuen og udspænde musklerne samt træne muskulaturen hensigtsmæssigt op igen.
Se også akut skadesbehandling
Ved en akut opstået smerte i albuen efter overbelastning kan smerterne ofte stille og roligt falde til ro igen.
Er der derimod vedvarende smerter kan det være en god idé at få undersøgt albuen og få tilrettelagt den rette behandling. Ind imellem kan albuesmerter også stamme fra nakken.
Er der tale om en inflammation ved senerne er der forskellig behandling som kan dæmpe dette, måske kan der være behov for tapening eller en aflastende bandage og specifikke øvelser kan være vigtige.
Stammer smerterne fra nakken er det naturligvis vigtigt at behandlingen rettes mod dette.

Hvad kan vi tilbyde i Ryg- og Sportsklinikken?
I Ryg- og Sportsklinikken vil du først og fremmest blive grundigt undersøgt, så vi kan tage bedst muligt hånd om dit problem.
Vi tilbyder relevant behandling, information og instruktion i øvelser og har stor erfaring med behandling af gener i albuen.

Du kan booke din tid online, eller kontakte os her.