Hvad er spinalstenose?
Spinalstenose er en forsnævring af rygsøjlens spinalkanal, hvor der kan opstå forsnævring i selve kanalen eller mere ude i siden hvor nerven løber ud i en lille kanal.

spinalstenose-1

Fig. 1 – Hele rygsøjlen (til venstre) og en enkelt ryghvirvel set oppefra (i midten) og fra siden (til højre). Hullet i hvirvlen danner spinalkanalen.

 

Rygsøjlens funktion:
En vigtig funktion for rygsøjlen er at beskytte rygmarven, som strækker sig som hjernens forlængelse ned gennem nakken og ryggen. Rygmarven indeholder nervetråde som parvis forgrener sig ud til kroppen i alle mellemrum mellem ryghvirvlerne.
Ved forsnævring af spinalkanalen kan der opstå tryk på rygmarven og nerverødder (fig 2)

spinalstenose-2

Fig. 2 – Gennemskåret rygsøjle som viser forsnævringer

Forsnævringen opstår typisk med alderen og kan skyldes en kombination af diskusdegeneration (afsmalning af bruskkiverne) samt slidforandringer i selve hvirvlen, hvorved der kan dannes ekstra knogle, som bevirker at hullet i spinalkanalen mindskes. Spinalstenose kan opstå i nakken eller mere hyppigt i lænden.

Symptomer på spinalstenose
Symptomer på spinalstenose opstår oftest gradvist med tiltagende stivhed i lænden og besværet gangfunktion. Symptomerne kan være bensmerter og påvirket følesans og muskelsvaghed i benene. Bensymptomerne opstår typisk under gang eller ved at stå og bedres i siddende eller ved let foroverbøjning. Mange med spinalstenose kan cykle uden at få smerter i benene.
Hvis forsnævringen er opstået mere ude i siden ved den mindre kanal til nerven vil symptomerne ofte kun være i den ene arm eller ben

Hvilke undersøgelser skal der til?
Det vigtigste ved mistanke om spinalstenose er at blive grundigt undersøgt hos læge eller fysioterapeut med særligt kendskab til ryggen.
I de fleste tilfælde vil en grundig undersøgelse af din ryg kunne be- eller afkræfte, om der er tale om spinalstenose. Behandleren vil nøje lytte til, hvad du fortæller om smerterne og andre symptomer, og den fysiske undersøgelse vil se på bevægeligheden i ryggen og undersøge følesans, reflekser og muskelstyrke i benene.
For endeligt at bekræfte diagnosen kan der foretages en MR scanning som vil kunne vise, hvordan pladsforholdene er i spinalkanalen.
Dette er især relevant hvis vurdering til operation overvejes.

Hvordan kan spinalstenose behandles?
Mange patienter med spinalstenose kan behandles uden operation, men i visse tilfælde bliver symptomerne så udtalte, at operation er nødvendigt.
Den ikke operative behandling vil bestå af øvelser og træning

Hvad kan vi tilbyde i Ryg- og Sportsklinikken?
I Ryg- og Sportsklinikken kan du blive grundigt undersøgt for, om du har tegn på spinalstenose, og vi kan give dig en grundig information og vejlede dig undervejs i forløbet.
Vi tilbyder relevant behandling såvel individuelt som med holdtræning afhængig af dine ønsker og behov.

Du kan booke din tid online, eller kontakte os her.